Λάχανο

Το λάχανο είναι ένα από τα αγροτικά προϊόντα που παράγει και προωθεί στην αγορά η εταιρεία μας.

Καλλιεργείται σε εκτάσεις 200-300 στρεμμάτων. Η διάθεσή τους ξεκινά τέλος Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται τέλος Απριλίου.

Το προϊόν διατίθεται συσκευασμένο σε διχτυωτά σακιά των 20 kg.

Το λάχανο ανήκει στην κατηγορία των σταυρανθών λαχανικών. Έχει στρογγυλό σχήμα και αποτελείται από αλλεπάλληλα στρώματα φύλλων, πράσινα ή κόκκινα, ανάλογα την ποικιλία. Το συνηθισμένο βάρος της κεφαλής του λάχανου είναι 2-5 κιλά.

Το λάχανο είναι πλούσιο σε θρεπτική αξία, φυτοσυστατικά και βιταμίνες. Καταναλώνεται ωμό, μαγειρεμένο και τουρσί.

Το λάχανο κάνει καλό στην υγεία

Το λάχανο εξαιτίας κυρίως των των γλυκοσινολατών, που εμπεριέχει και οι οποίες κατά τη μάσηση μετατρέπονται σε ισοθειοκυανάτες και ινδόλες, έχει εξαιρετικές αντικαρκινικές ιδιότητες. Οι ουσίες αυτές ενισχύουν την επιδιόρθωση του DNA, απενεργοποιούν τα οιστρογόνα και καθυστερούν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Προστατεύει από  διάφορες μορφές καρκίνου όπως του μαστού, του πνεύμονα, του παχέος εντέρου, του προστάτη και του παγκρέατος.

Το λάχανο έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Περιέχει βήτα-καροτίνη, βιταμίνη C, φυτικές ίνες, μαγγάνιο,  μεγάλη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες  (ανθοκυανίνες) με αντιφλεγμονώδεις δράσεις. Η γλυκοζινόλη και οι ισοθειοκυανάτες που περιέχονται στο λάχανο, εκτός από την αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινική τους δράση, λειτουργούν υποστηρικτικά σε ενδεχόμενη βλάβη των αιμοφόρων αγγείων.

Βοηθάει στη μείωση της χοληστερίνης, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων. Αυτό συμβαίνει επειδή το λάχανο έχει την ικανότητα να δεσμεύει τα χολικά οξέα που εκκρίνονται από τη χολή κατά τη διαδικασία της πέψης με αποτέλεσμα να μειώνεται η συγκέντρωση χοληστερόλης στο αίμα.

Η υψηλή περιεκτικότητά του σε κάλιο, διανοίγει τα αιμοφόρα αγγεία και διευκολύνει τη ροή του αίματος συμβάλλοντας στην υγιή αρτηριακή πίεση.

Η βιταμίνη Κ και οι ανθοκυανίνες που περιέχει, αποτρέπουν τη βλάβη των νεύρων, προλαμβάνοντας το Αλτσχάιμερ και την άνοια.

Εμπεριέχει υψηλή ποσότητα ασβεστίου  και είναι καλή πηγή βιταμίνης C, η οποία βοηθά τον οργανισμό να καταπολεμήσει τις ελεύθερες ρίζες και να ενισχύσει την άμυνά του.

Το ζουμί του βρασμένου λάχανου ενδείκνυται κατά του βήχα και της βρογχίτιδας.

Ο χυμός του ωμού λάχανου αντιμετωπίζει τα γαστρικά ή δωδεκαδακτυλικά έλκη.

Η περιεκτικότητά του σε θείο βοηθά στην αντιμετώπιση της λιπαρότητας και της ακμής του δέρματος καθώς επίσης και για υγιή μαλλιά και νύχια.

Βοηθά στην απώλεια βάρους διότι έχει χαμηλά λιπαρά και πολύ λίγες θερμίδες.

λάχανο
λάχανο
Παραγωγή φρούτων και λαχανικών, πωλήσεις χονδρικής, Αγρόκτημα Σαρβάνη