Μπρόκολο
Το μπρόκολο είναι ένα από τα αγροτικά προϊόντα που παράγει και προωθεί στην αγορά η εταιρεία μας.
Καλλιεργείται σε εκτάσεις 800 στρεμμάτων. Η διάθεσή τους ξεκινά τέλος Αυγούστου και ολοκληρώνεται τέλος Ιουνίου.
Το προϊόν διατίθεται συσκευασμένο τόσο σε χάρτινη συσκευασία, όσο και σε πλαστικά τελάρα “IFCO”, αλλά και σε συσκευασία με πάγο κατά τους ιδιαίτερα θερμούς μήνες.
Το μπρόκολο είναι φυτό που προήλθε από το άγριο λάχανο και ανήκει στην κατηγορία των σταυρανθών λαχανικών, γνωστών για τις ευεργετικές τους ιδιότητες λόγω θρεπτικών συστατικών.
Διαθέτει σκληρό και χονδρό κορμό πράσινου χρώματος, φύλλα και ανθοκεφαλές πράσινες και μώβ χρώματος συνήθως, που χρησιμοποιούνται για βρώση ωμές, βραστές, στον ατμό, τουρσί, κ.α. Είναι φυτό ιδιαίτερα ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες και γι’ αυτό καλλιεργείται και στις ψυχρές περιοχές, ενώ ευνοείται και από την παρουσία υγρασίας.
Συστατικά
Το μπρόκολο αποτελείται από 90% νερό, 7% υδατάνθρακες και 3% πρωτεΐνη. Διατροφικές πληροφορίες ανά 100g:
- Ενέργεια 147 kJ – 35 kcal
- Πρωτεΐνες 3,5 g
- Υδατάνθρακες 3,1 g
- Λίπη 0,3 g
- Βιταμίνη Ε, (Άλφα-τοκοφερόλη) 0,36 mg
- Καροτένιο 920 μg
- Θειαμίνη 0,8 mg
- Ριβοφλαβίνη 0,12 mg
- Βιταμίνη C (Ασκορβικό οξύ) 83 mg
- Βιταμίνη Β3 (Νιασίνη) 0,6 mg
- Ισοδύναμα Νιασίνης 1,2 mg
- Βιταμίνη Β6 (Πυριδοξίνη) 0,21 mg
- Βιταμίνη Β9 (Φολικό οξύ) 175 μg
- Φωσφόρος 81 mg
- Σίδηρος 0,66 mg
- Κάλιο 332 mg
- Ασβέστιο 62 mg
- Μαγνήσιο 23 mg
- Νάτριο 4 mg
- Σελήνιο 0,5 μg
- Ψευδάργυρος 0,4 mg
- Ιώδιο 1 μg
Το μπρόκολο κάνει καλό στην υγεία
Η σουλφοραφάνη που εμπεριέχει το μπρόκολο έχει αποδειχθεί πως έχει δράση αντικαρκινική και αντιμικροβιακή.
Οι ισοθειοκυανάτες φαίνεται να επηρεάζουν τα ηπατικά ένζυμα, να μειώνουν το οξειδωτικό στρες και να διαθέτουν αντιφλεγμονώδη δράση.
Η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη και τα β-καροτεονειδή προστατεύουν την όραση και μειώνουν το κίνδυνο εμφάνισης νοσημάτων του ματιού