Καρπούζι

Το καρπούζι είναι ένα από τα δύο φρούτα που παράγουμε και διαθέτουμε τόσο στην ελληνική όσο και στην ευρωπαϊκή αγορά.

Το καλλιεργούμε σε έκταση 500-600 στρεμμάτων. Η διάθεση του ξεκινά αρχές Ιουλίου και ολοκληρώνεται στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Η συσκευασία του γίνεται σε χάρτινα BOX  των 300-400 Kg, σε πλαστικά BINS των 240 -300 kg και σε ξύλινα κιβώτια των 300, 400, 650 kg

Καρπούζι

Το καρπούζι είναι ένα πολύ δημοφιλές και θρεπτικό φρούτο. Υπάρχουν πλέον πάρα πολλές ποικιλίες που διαφέρουν σε σχήμα, βάρος, γεύση, μαύρα ή άσπρα σπόρια. Το καρπούζι είναι λείο εξωτερικά με χρώμα αποχρώσεις του πράσινου και ενίοτε με εναλλασσόμενες σκούρες και ανοικτές πράσινες ρίγες.

Ένα καρπούζι περιέχει ζάχαρη σε ποσοστό γύρω στο 6% και νερό κατά 91% κατά βάρος. Είναι παράλληλα πολύ θρεπτικό, καθώς διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, με πολύ λίγες θερμίδες. Ειδικότερα παρέχει για τις ημερήσιες ανάγκες ενός ενήλικα:

  • Το 17% σε βιταμίνη Α
  • Το 21% σε βιταμίνη C
  • Το 2% σε σίδηρο
  • Το 1% σε ασβέστιο
  • Ιχνοστοιχεία όπως θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, βιταμίνη Β-6, φυλλικό οξύ, παντοθενικό οξύ, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο, χαλκό, μαγγάνιο, σελήνιο, χολίνη, λυκοπένιο και βεταΐνη

Συστατικά:

Στα 150 γραμμάρια, το καρπούζι περιέχει:

  • 43 θερμίδες
  • 0 γραμμάρια λίπους
  • 2 γραμμάρια νατρίου
  • 11 γραμμάρια υδατάνθρακα (συμπεριλαμβανομένων 9 γρ. ζάχαρης)
  • 1 γραμμάριο ινών

Το καρπούζι κάνει καλό στην υγεία

Ο κίνδυνος για την ανάπτυξη άσθματος είναι χαμηλότερος σε άτομα που καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα λόγω της βιταμίνης C. Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης C είναι επίσης απαραίτητη για την παραγωγή και τη συντήρηση του κολλαγόνου. Συμβάλλει επίσης στη συνολική ενυδάτωση, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για υγιή επιδερμίδα και μαλλιά.

Η βιταμίνη Α διατηρεί το δέρμα και τα μαλλιά ενυδατωμένα και ενισχύει την ανάπτυξη όλων των ιστών του σώματος.

Μειώνει την αρτηριακή πίεση σε παχύσαρκους μεσήλικες ενήλικες με προ-υπέρταση ή υπέρταση στο στάδιο-1 και βελτιώνει την λειτουργία των αρτηριών.

Το λυκοπένιο βοηθά στην προστασία από τις καρδιακές παθήσεις.

Η βιταμίνη C, καθώς και τα άλλα αντιοξειδωτικά στοιχεία του καρπουζιού, βοηθούν στην καταπολέμηση του σχηματισμού των ελεύθερων ριζών που προκαλούν καρκίνο. Ειδικότερα, η πρόσληψη λυκοπενίου έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.

Το νερό που περιέχει το καρπούζι είναι πλούσιο σε ηλεκτρολύτες γι αυτό και βοηθά στην ενυδάτωση και αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την αφυδάτωση.

Καρπούζι
Παραγωγή φρούτων και λαχανικών, πωλήσεις χονδρικής, Αγρόκτημα Σαρβάνη