Αυξήθηκαν σημαντικά το 2018 οι εξαγωγές ελληνικών νωπών φρούτων

Αυξήθηκαν σημαντικά το 2018 οι εξαγωγές ελληνικών νωπών φρούτων 600 600 Παραγωγή φρούτων και λαχανικών, πωλήσεις χονδρικής, Αγρόκτημα Σαρβάνη

Με διψήφια ποσοστά αύξησης σε σχέση με πέρυσι «έτρεξαν» το πρώτο δίμηνο του 2018 οι ελληνικές εξαγωγές νωπών φρούτων και λαχανικών, σε επίπεδο τόσο όγκου, όσο και αξίας, ενώ αυτό το διάστημα ξεκινά και η συγκομιδή στα «καλοκαιρινά» φρούτα, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για δυνατές διεθνείς επιδόσεις.

«Οι ενδείξεις για την πορεία των χειμερινών προϊόντων (εσπεριδοειδή και ακτινίδια) είναι ευνοϊκές, γεγονός που μας επιτρέπει να εικάσουμε ότι η εμπορική τους περίοδος 2017/18 θα κλείσει με ρεκόρ στις εξαγωγές ακτινιδίων και μανταρινιών. Μια τέτοια συνεχής καλή επίδοση ενισχύει τη μεσοσταθμική αξία του συνόλου των εξαγομένων νωπών οπωροκηπευτικών προϊόντων» σημειώνει ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT Hellas Γιώργος Πολυχρονάκης.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας (ΕΛΣΤΑΤ), τα οποία επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT Hellas, στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουάριου 2018 οι εξαγωγές των νωπών φρούτων και λαχανικών αυξήθηκαν έναντι του αντιστοίχου διμήνου το 2017 κατά 14,5% σε όγκο και ανήλθαν σε 268.903 τόνους, και κατά περίπου 20% σε αξία, φθάνοντας τα 175,86 εκατ. ευρώ.

Οι εξαγωγές των λαχανικών παρουσίασαν -σε όγκο- σημαντική ενίσχυση της τάξης του 32,9% στο πρώτο δίμηνο φέτος, έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος και ανήλθαν σε 44.681 τόνους.

Σε αξία μειώθηκαν κατά 6,74% σε σχέση με πέρυσι, στα 31,48 εκατ. ευρώ, χωρίς ωστόσο να επηρεάσουν αρνητικά το θετικό πρόσημο στη συνολική εικόνα των εξαγωγών φρούτων και λαχανικών.

Οι δε εξαγωγές των φρούτων αυξήθηκαν κατά 11,4% σε όγκο και κατά 28% σε αξία και διαμορφώθηκαν σε 224.222 τόνους και 144,38 εκατ. ευρώ, στο πρώτο δίμηνο φέτος, έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Θετική εξέλιξη υπήρξε και στις εισαγωγές νωπών φρούτων και λαχανικών, οι οποίες στο πρώτο δίμηνο φέτος και έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος παρουσίασαν μείωση, τόσο σε όγκο όσο και σε αξία, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που επεξεργάστηκε ο σύνδεσμος, στο πρώτο δίμηνο φέτος και έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, συνολικά οι εισαγωγές φρούτων και λαχανικών στην Ελλάδα υποχώρησαν σε ποσοστό 16,3% σε όγκο και ανήλθαν σε 103.015 τόνους, έναντι των 123.139 τόνους το πρώτο δίμηνο του 2017, ενώ σε αξία σημειώθηκε κάμψη κατά 13,1% στα 86,805 εκατ. ευρώ, από 99,849 εκατ. ευρώ.

Ευοίωνα είναι τα μηνύματα και για τις  πρώτες εξαγωγές καλοκαιρινών φρούτων.  Ξεκίνησε η συγκομιδή για βερίκοκα, καρπούζια, ροδάκινα και η παραγωγή διαγράφεται αυξημένη έναντι της περσινής. Ενδεικτικά, για τις προβλέψεις των κερασιών όλα δείχνουν ότι θα έχουμε μια καλή παραγωγή και πολύ καλή ποιότητα. Σημειώνεται ότι το κεράσι είναι ένα καθαρά εξαγώγιμο προϊόν και υπάρχει ενδιαφέρον από τις αγορές του εξωτερικού.

Οι προβλέψεις του Συνδέσμου θέλουν την αξία των νωπών φρούτων να αυξηθεί ταχύτερα από τον όγκο των ποσοτήτων στην αγορά της Ε.Ε. κατά τα προσεχή έτη. Αυτό συμβαίνει λόγω αλλαγής προτιμήσεως των Ευρωπαίων καταναλωτών για νωπά φρούτα έναντι μεταποιημένων, με την τάση που διαφαίνεται να αφορά τα «ακριβότερα» φρούτα από τα παραδοσιακά όπως πορτοκάλια, μήλα και πεπονιά προς μούρα, φράουλες, φρούτα του δάσους, νέων ποικιλιών πεπονιού, αβοκάντο, μάνγκο, ακτινιδίων, νέων ποικιλιών μήλων και επιτραπέζιων σταφυλιών.

Παραγωγή φρούτων και λαχανικών, πωλήσεις χονδρικής, Αγρόκτημα Σαρβάνη