Κουνουπίδι
Το κουνουπίδι είναι ένα τα αγροτικά προϊόντα που παράγει και προωθεί στην αγορά η εταιρεία μας.
Καλλιεργείται σε εκτάσεις 200-300 στρεμμάτων. Η διάθεσή τους ξεκινά τέλος Σεπτεμβρίου και τελειώνει τέλος Μαρτίου.
Το προϊόν διατίθεται συσκευασμένο τόσο σε χάρτινα όσο και σε πλαστικά τελάρα τύπου “IFCO”.
Το κουνουπίδι ανήκει στην κατηγορία των σταυρανθών όπως το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο. Ωμό, έχει την μεγαλύτερη διατροφική αξία αλλά καταναλώνεται και βραστό, στον ατμό, τουρσί, κ.α
Συστατικά:
100 γρ. κουνουπίδι εμπεριέχουν:
- Σάκχαρα 2,4 γρ.
- Πρωτεΐνες 2 γρ.
- Υδατάνθρακες 5 γρ.
- Φυτικές ίνες 2,5 γρ.
- Ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2) 0,063 mg
- Θειαμίνη (βιταμίνη Β1) 0,057 mg
- Παντοθενικό οξύ 0,65 mg
- Νιασίνη (βιταμίνη Β3) 0,53 mg
- Βιταμίνη Β6 0,22 mg
- Φολικό οξύ 57 mg
- Βιταμίνη C 46 mg
- Σίδηρο 0,44 mg
- Ασβέστιο 22 mg
- Φώσφορο 44 mg
- Μαγνήσιο 15 mg
- Ψευδάργυρος 0,28 mg
- Κάλιο 300 mg
- Ενέργεια 20 kcal
Το κουνουπίδι κάνει καλό στην υγεία
Το κουνουπίδι θεωρείται τροφή – ασπίδα προστασίας στον καρκίνο του στήθους, του πνεύμονα, του ήπατος, του προστάτη, του παχέος εντέρου και του παγκρέατος. Η αντικαρκινική του δράση οφείλεται στην ισοθειοκυανίνη η οποία παράγεται από την ένωσή του με το σάλιο και ενεργοποιεί ηπατικά ένζυμα, τα οποία με τη σειρά τους βοηθούν στην αποτοξίνωση των χημικών ουσιών και αυτών που δημιουργούν τον καρκίνο. Επίσης, η ισοθειοκυανίνη σε συνδυασμό με την σουλφοραφάνη, εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.
Το κουνουπίδι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C η οποία συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, προλαμβάνει τη γήρανση του δέρματος και βοηθά στην επούλωση των πληγών.
Είναι ιδανική τροφή για όσους θέλουν να χάσουν βάρος διότι έχει πολύ λίγες θερμίδες.